EMDR voor het jonge kind: peuter of kleuter

Traumabehandeling bij jonge kinderen

 

Kinderen die op jonge leeftijd een zware medische ingreep hebben ondergaan of andere traumatische ervaringen hebben meegemaakt, kunnen posttraumatische stressklachten ontwikkelen. Klachten zoals slaapproblemen, angstklachten, paniekaanvallen en gedragsproblemen.

Ook kunnen kinderen bij “klein” trauma klachten ontwikkelen. Denk daarbij aan voor volwassenen ogenschijnlijke kleine gebeurtenissen maar die voor kleine kinderen een grote impact kunnen  hebben.

EMDR is een traumabehandeling die de traumatische herinnering bewerkt en opnieuw met minder emotionele lading opslaat in het lange termijngeheugen. Door korte oogbewegingen, geluidsklikjes of tappen op de handen of knieën te combineren met het oproepen van de nare herinnering wordt hernieuwde verwerking in gang gezet.

De methode is sneller en minder belastend dan de gebruikelijke gedragstherapie. Bij oudere kinderen en volwassenen is aangetoond dat EMDR stressklachten vermindert.

Ook bij jonge kinderen die hun nare herinneringen niet bewust kunnen terughalen, kan  EMDR effectief zijn. Petra Dijkers werkt samen met ouders die als co therapeut bij de behandeling betrokken worden.

Petra Dijkers gebruikt storytelling als methode om het geheugen van het kind te bereiken.

 

Mei 2016