integratieve therapie voor jongeren *

Integratieve therapie voor jongeren

 

Integratieve therapie is een fijne oplossingsgerichte werkwijze gebaseerd op de positieve psychologie waarbij de jongere werkt aan dat wat hem of haar bezig houdt.

Integratieve therapie is een kortdurende therapie die helpt om eigen mogelijkheden te ontdekken om met  moeilijkheden om te gaan.  Het gaat over ontdekken hoe sterker te kunnen worden met meer zelfvertrouwen en weerbaarheid.

De jongere krijgt alle ruimte om te ontdekken hoe het bij hem of haar van binnen zit, vrij van ouders, leerkrachten of andere volwassenen.

Verklaringsmodellen

De hulpvraag wordt vanuit 6 verklaringsmodellen bekeken, waardoor de therapie zich richt op wat er nodig is.

 

Die modellen zijn:

 

Het medisch model: Ligt er een lichamelijke klacht aan het probleem ten grondslag?

 

Het stress model: Hoe zit het met de verhouding draaglast/ draagkracht? Is er voldoende uitdaging of teveel of te weinig?

 

Het gedragmodel: Komen de problemen door onhandig gedrag? En kan het aanleren van nieuw gedrag helpen om van de problemen af te komen?

 

Het psychoanalytisch model: Hebben de problemen te maken met onverwerkte problemen uit het verleden?

 

Het systeem model: Op welke manier wordt het gezin belast door de problemen van de jongere en op welke manier voelt de jongere zich belast door de problemen in het gezin? Welke mogelijkheden zijn er om zowel jongere als het hele gezin te ondersteunen?

 

Het groei model: Is er sprake van belemmeringen in de emotionele groei? Wat is er nodig om het zelfvertrouwen op te bouwen en te versterken?