Aan het einde van ’n sessie bij mij in de praktijk zeg ik tegen elk kind….. “zorg goed voor jezelf de komende week“.
Zo vanaf groep 4 komt een kind meer en meer in contact met zijn eigen binnenwereld. En in iedere binnenwereld kom je jezelf tegen, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Hoe leer je je eigen binnenwereld kennen? en om er voor te zorgen?
Ieder kind leer ik in contact te komen met de eigen binnenwereld. En te luisteren naar wat het nodig heeft.
Het is een onderdeel van weerbaar zijn.
En…..weerbaar zijn is voor ieder kind van levensbelang.
In mijn praktijk komen vaak kinderen die gepest worden. Kinderen die willen leren op te komen voor zichzelf. We oefenen daarin , hoe je reageert op een rotopmerking, welke houding je aan kunt nemen, wat bij je past. En wat minstens zo belangrijk is…..hoe geef je aandacht aan je binnenwereld… wat doe je met dat nare gevoel binnen bij jou, dat gevoel dat de pester bij je veroorzaakt?
Ik gebruik hierbij de metafoor van het lievelingsdier en zijn veilige nestje, hok of stal. Zie dat nare gevoel als jouw gekwetste lievelingsdier. Je wilt niet dat de pestkop ziet hoeveel pijn zijn opmerking doet want dat is net wat hij wil. Dus ik vraag aan het gepeste kind om dat nare gevoel, zijn gekwetste lievelingsdier, even in zijn veilige nest of op stal te zetten.
Je concentreert je alleen maar op de juiste, gevatte opmerking terug, de juiste houding. En daar oefenen we dan mee.
Wanneer het pestmoment voorbij is geef je weer aandacht aan je lievelingsdier in zijn veilige nest. Wat heeft jouw lievelingsdier nodig? Ik laat hier kinderen zoveel mogelijk zelf het antwoord op verzinnen….. Verzorging, troost, knuffels! Die geef je dan dus aan jezelf. Dat doe je van binnen. En het is klaar als je voelt dat de pijn verdwijnt.
Soms merk ik dat kinderen liever niet meer teruggaan naar hun lievelingsdier in nest of hol. want dat gevoel was natuurlijk naar. Ik zeg dan: wat doet een dier wat in zijn nest of hol ligt en geen aandacht meer krijgt? Die voelt zich natuurlijk steeds rotter en gaat trappen of bijten of al het hooi naar buiten gooien om weer aandacht te krijgen, vaak net op een moment dat het jou niet uitkomt. Je kunt er dus maar beter wel naar teruggaan. Zorg dat je een betrouwbare verzorger wordt en goed troost geeft aan je dier.
En op een dag merk je dat je het nest of het hol bijna nooit meer gebruikt, dan is je dier vrij!